Some “sketch images” from today

The last few weeks have been hectic, lot of things to do at work and I haven’t really been able to get out … while the sun has been up. But both yesterday and today I was able to take a decent walk – I need these kind of walks. Of course I had my camera with me but since the main reason for the walk was to get some exercise I didn’t really concentrate on the photos. But here are a few “sketch images” from today. With “sketch images” I mean photos I take to play around with things to see how things work.

This image is just a close up of some frost, the difficulty here is get the texture of the ice visible – I need to continue playing with this.

I took this image because I wanted to see how it looked like in black and white. For this image to really work I would need better separation of the tree from the background but … it wasn’t possible. But here is the B&W and color version, the B&W is basically standard conversion without any editing. I adjusted the color version a bit to try to bring out the warm colors. I should have worked more on the B&W version but …

And just some snapshots just because I liked the color of the light.

4 Comments on “Some “sketch images” from today

 1. Frost bilder är intressanta motiv då dom kräver sin kunskap för att exponeras korrekt och redigeras så att detaljerna blir synliga!
  Min fråga blir gör man bilden blå i vitbalansen för att visa kylan eller gå mot vita hållet för att göra frosten korrektare!
  Du som också bor längre upp i landet har mera tillgång till frost tider då jag fick mest grått och plusgrader i Göteborg och nu när jag bor i Stockholm förhoppningsvis mera snö och kalla blå himmel dagar!

  • Ja du, jag önskar jag kunde ge ett definitivt svar på detta men tyvärr så har jag aldrig kommit på hur man ska göra detta perfekt. Men min taktik är rätt enkel, så länge det finns mycket träd eller liknande är vitbalansen sällan nån problem, däremot så kan snön bli för ljus – i det här fallet försöker jag att exponera efter histogrammet och litar på att sensorn tillräcklig dynamik för att hantera de mörka partierna. Är det mest snö så blir bilden för mörk och ofta så är vitbalansen fel – ofta så blir det att jag hanterar detta i LR, justerar vitbalansen och gör bilden ljusare. I bilden här så är bilden för blå, men tänkte inte på det när jag laddade upp den.

   Det som jag oftast gör är att göra bilden blåare och sedan öka ljusstyrkan vilket gör att bilden oftast blir någorlunda som jag uppfattat det i verkligheten, sedan kan jag lägga till kontrast och struktur. Men histogrammet är väl det viktigaste när man är ute med kameran.

 2. Vackra bilder hur som helst. Frågan är väl hur mycket man ska redigera, till slut är kanske bilden långt ifrån det man såg i kameran – och verkligheten.

  • Tack. Jo, det är alltid något att fundera på. Personligen så har jag nog varit för dålig på att redigera och inte kunnat/velat/vågat redigera tillräckligt mycket. Mitt mål är att bilderna ska se “trovärdiga” ut men samtidigt spegla den känsla jag hade när jag var där. Men det är något jag måste jobba på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.